W dniu 15.11.2021 spotkaliśmy się na ,, I Powiatowych Mistrzostwach Gry w Kręgle Uczestników WTZ” 🙂. Pomysłodawcą i organizatorem jest Fundacja Przystań w Ścinawie wraz z prowadzonym przez nią WTZ „Uśmiech”. Od kilku lat w projektach realizowanych przez Fundację Przystań w Ścinawie zawsze jest ujęta aktywność na kręgielni. Dlatego zaprosiliśmy WTZ-ty z powiatu lubińskiego : WTZ Przytulisko, WTZ Kameleon, WTZ Akademia Życia, WTZ Promyk, WTZ Słoneczko i nasza ekipa WTZ ,,Uśmiech”. Na Mistrzostwa zgłosiło się 58 osób.
Kręgle to jedna z najstarszych gier towarzyskich na świecie. Jest to dobra forma aktywnego spędzania wolnego czasu w gronie znajomych i przyjaciół. Jest to gra dla osób w każdym wieku i również dla osób z różnymi niepełnosprawnościami.
Aktywnie spędzamy czas, a uczestnicy podczas zabawy relaksują się i zdrowo rywalizują ze sobą. A jest o co walczyć. Zwycięzcy otrzymają puchary, dyplomy i nagrody. Jest to dobry czas na integrację, wspólne rozmowy, żarty, wymianę numerów telefonów czy adresów poczty elektronicznej. A dla nas kierowników WTZ to możliwość wymiany doświadczeń i pomysłów. Mistrzostwa odbywają się z zachowaniem reżimu sanitarnego: dla wszystkich osób zapewniliśmy maseczki i dezynfekcje rąk. Wszyscy jesteśmy również zaszczepieni przeciwko COVID-19. Na twarzach uczestników widać radość, więc Fundacja będzie kontynuować Mistrzostwa w kręgle, tak jak organizujemy Powiatowe Mistrzostwa Nordic Walking.
Uczestnicy ubrali odpowiednie obuwie, dobrali dla siebie kule w zakresie ciężaru i rozstawu otworów i ruszyli na przydzielone tory. Tor o długości 18 metrów nie sprawia dla żadnych trudności dla naszych uczestników, by zbić 10 kręgli. 🎳
W turnieju
I miejsce wywalczyli uczestnicy z WTZ SŁONECZKO,