PODPROGRAM 2019 – efekty

  1. Fundacja Przystań w Ścinawie z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju);
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
  • tłuszcze (olej rzepakowy);
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 459 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 22,19826 ton żywności;

o 1302 paczek żywnościowych;

o 500 posiłków;

  1. W ramach Podprogramu 2019 dla 459 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
    • edukacji finansowej – 1 spotkania dla 20 uczestników;
    • żywieniowo dietetycznych – 1 spotkania dla 20 uczestników;
    • kulinarnych – 1 spotkania dla 20 uczestników.