PODPROGRAM 2017 – efekty                                   

  1. We współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowaliśmy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany   z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  1. Pomoc żywnościowa trafiła do 502 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.
  2. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 23,5266 ton żywności;

o 1832 paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie osiem warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 160 osób
  2. Rodzaje warsztatów:
  • Ekonomiczne – 2 spotkań dla  40 uczestników
  • Żywieniowe – 2 spotkań dla 40 uczestników
  • Kulinarne – 2 spotkań dla 40 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 2 spotkań dla 40 uczestników