Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019
PODPROGRAM 2019 – efekty
- Fundacja Przystań w Ścinawie z terenu województwa dolnośląskiego przy współpracy Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane);
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju);
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy);
- tłuszcze (olej rzepakowy);
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 459 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 22,19826 ton żywności;
o 1302 paczek żywnościowych;
o 500 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2019 dla 459 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – 1 spotkania dla 20 uczestników;
- żywieniowo dietetycznych – 1 spotkania dla 20 uczestników;
- kulinarnych – 1 spotkania dla 20 uczestników.