„Aktywne kobiety” ze Ścinawy to Jowita, Ela i Jagoda, które utworzyły grupę nieformalną i napisały projekt dla osób niepełnosprawnych z powiatu lubińskiego. Panie na realizację działania pozyskały 5.000,00 zł ze środków Funduszu Inicjatyw Obywatelskich. Grupa zrekrutowała do projektu 20 osób, zagrożonych wykluczeniem społecznym, w tym osoby niepełnosprawne, bezradne i samotne. Poprzez swoje działanie panie pomogły innym osobom poszkodowanym przez los. Zaplanowały organizację warsztatów kreatywnych: wyrobu biżuterii, garncarstwa i rękodzieła artystycznego oraz warsztaty kulinarne i psychologiczne oraz marsze z nordic walking. Zajęcia prowadzone były w Ścinawie
w budynku „Fundacji Przystań w Ścinawie” przy ul. Królowej Jadwigi 5. Spotkania miały na celu nabycie nowych umiejętności, podniesienie własnej samooceny oraz zmiany zachowań na właściwe.
Zajęcia z psychologiem przyczyniły się do zaangażowania uczestników w życie społeczne, wspólną integrację, wzrost zaradności osobistej w życiu codziennym oraz poprawiła się komunikacja w grupie
i z otoczeniem. Zajęcia nordic walking odbywały się w parku miejskim w Ścinawie. Dodatkowo grupa pojechała do Lubina na spektakl filmowy pt. „Planeta Singli3” w CK MUZA oraz korzystali z kąpieli w kompleksie basenowym w Lubinie.
Podczas zajęć warsztatowych uczestnicy projektu wykonywali różnorodną biżuterię (kolczyki, bransoletki, korale, klipsy, wisiory i broszki), ciekawe wyroby z gliny ( figurki, półmiski, magnezy, ozdobne butelki, patery) wytwory rękodzielnicze ( kasetki ozdobione metodą decupage, zegary wykonane metodą M-bosingu, kartki okolicznościowe, pudełka papierowe okolicznościowe, pudełka na chusteczki higieniczne, piórnik, pojemniki na biżuterię i na skarby) oraz przepyszne potrawy kulinarne (pierogi o różnych smakach, spaghetti, kurczak z warzywami, ciasta: szarlotka i sernik
z brzoskwiniami). Na zakończenie projektu w dniu 19.07.2019r. zorganizowane było spotkanie podsumowujące w ogrodzie Fundacji. Uczestnicy przygotowali wystawę swoich prac rękodzielniczych, a grupa kulinarna przygotowała potrawy na grilla.