PODPROGRAM 2017 – efekty pracy Bank Żywności we Wrocławiu
- We współpracy z Bankiem Żywności we Wrocławiu realizowaliśmy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 502 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa dolnośląskiego.
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 23,5266 ton żywności;
o 1832 paczek żywnościowych;
- W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie osiem warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 160 osób
- Rodzaje warsztatów:
- Ekonomiczne – 2 spotkań dla 40 uczestników
- Żywieniowe – 2 spotkań dla 40 uczestników
- Kulinarne – 2 spotkań dla 40 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 2 spotkań dla 40 uczestników